16 February 2011

大阪十天遊 Day 2 : 奈良、神戶

今日會去 2 個地方,奈良同神戶。哩 2 個地方其實隔得都幾遠,坐特急車都要成個鐘頭先去到。

一早起身,食埋昨晚食剩 2 件豬扒三文治做早餐就出發喇,去難波搭 "近鉄奈良線急行",唔駛轉車直到 "近鉄奈良" 站,落車跟指示去奈良公園方向,你可以選擇搭巴士到春日大社之後行返出來,又或者好似我地咁行去春日大社再行返出來 .... (其實係因為唔知要行咁遠,哈哈 !!)

出火車行唔夠 10 分鐘就到奈良公園,因為奈良公園好大,10 分鐘只係去到佢個邊皮。入口處有婆婆擺檔賣 "鹿餅",150円 一小筒 ... 都幾貴 ~ 呆太太都買一筒學人餵鹿,開頭都相安無事 ... 點知後尾就 .... (哈哈哈)。

150 yen 一小筒鹿餅,都幾貴~

由奈良公園最邊皮行到入去春日大社大約要半個小時,成個奈良公園都係鹿,行到邊都會見到佢地。

只要你手持鹿餅就會有好多鹿圍住你

春日大社建於公元 710 年,作為「古奈良的歷史遺跡」的一部分,於 1998 年被列為世界文化遺產。要進入大殿是要收費的,每位500円。

哩個就係收費亭,入去入面就要收錢喇

因為唔想俾錢,我地無入到去,只在附近逛逛便算,沿途景色其實不錯,只係有點冷 (因為我地冬天去嘛)。

春日大社正門
奈良公園入面,鹿係無處不在

行到肚餓,奈良公園入面都有野食,但係價錢就當然比外面食貴啦。我地一人食一碗麵,咁就 2,800円。

離開奈良,我地搭 "近鉄奈良線" 到神戶的三宮站,車程一小時有多,所以最好搵個好位大覺訓。我地行程入面,去神戶只係為食一餐神戶牛,我地大約 4 時多就到達神戶,到附近步行街逛逛 ... 呆太太專登去一間叫 "杉養蜂園" 買蜜糖,佢話支柚子蜜好好飲喎。

今晚我地會去 Moriya 食和牛,我一早已經網上訂了位,去到亦唔多人,我兩選擇坐 Bar 台位,可以睇到師傅未演鐵板燒。我地點了 2 個餐,埋單 19,470 yen,食係好食的,但係好貴,哩個價錢我地都覺得唔係好值,用同等價錢食魚生會仲正。不過一場來到,點都要試試啦 ~ 試過就算喇 ... 呵呵 ~

前面一塊係 Special Sirloin Steak 150g,後面係普通 Tenderloin Steak 130g
其實只係得好少 ~

由於食得唔係好飽,返到酒店附近經過今了碗四天王拉麵,好食但唔夠一蘭好味,一蘭個湯底真係好好味。

參考資料 :

杉養蜂園
兵庫県神戸市中央区元町通3丁目6番12号
TEL : 078-331-1138
営業時間 : 10:00 - 19:00
網址 : http://www.0038.co.jp/top/

Moriya 本店
兵庫県神戸市中央区下山手通2丁目1-17
TEL:078-391-4603
FAX:078-391-4602
預約 : http://www.mouriya.co.jp/en/head/reserve/index.html

四天王拉麵
大阪府大阪市中央区道頓堀1‐7‐25
TEL : +81 6-6212-6350

By Roger

1 comment: